Press release 13th May English/Norwegian

Bonkies, a co-op construction builder from space, launches on PC and consoles summer 2020!

Warsaw, Poland – May 13th – Bonkies, a physics-based couch co-op space construction builder, featuring monkeys with jetpacks, was showcased in this year’s ID@Xbox video and announced for the Microsoft console. Apart from Xbox One, It will also be released on PC, Nintendo Switch and PlayStation 4 this summer! 

Check out the teaser trailer here: https://www.youtube.com/watch?v=X1rl95N1VnA

After gathering lots of positive and constructive feedback from the Steam Early Access community and winning Best Design and Player’s Choice at the Norwegian Game Awards, Studio Gauntlet is ready to bring Bonkies to world-wide audiences on PC and consoles. The game will be published by Crunching Koalas who already worked on games like Darkwood, Thronebreaker: The Witcher Tales and Frostpunk.

The game is also participating in Digital Dragons Indie Celebration, an online event taking place between 13th and 15th of May. During this time, players will be able to check out an all-new demo and learn more about Bonkies. 

About Bonkies

In Bonkies, you take control of highly trained monkeys equipped with powerful bionic arms and jetpacks. The game will take players on a journey through wacky construction sites located on various planets of our solar system, where they will have to cooperate to stack blocks to fit the outline in time (similar to another great co-op game, Snipperclips). To do so, the players will utilize special blocks and work in alien (and sometimes quite hostile) environments. The physics-based challenges can be tackled in single-player mode or teams of 2, 3 or 4 players.

Bonkies features both single and multiplayer campaigns with tons of hand-crafted levels that require quick wits, agility, coordination and planning to solve in time. Players can choose characters from a varied cast of loveable monkeys (and some other creatures). The game offers a challenging experience, but is first and foremost a light-hearted and joyful take on construction builders and couch co-op games. 

Key Game Features:

 • Raise and accidentally topple stacked blocks with physics-based mechanics
 • Have fun with up to 3 friends or by yourself in single and multiplayer campaigns
 • Travel to the far reaches of the solar system and visit planets like Mars and celestial dwarfs such as Pluto
 • Tease your brain with tons of cleverly designed challenges
 • Make good use of a multitude of special blocks
 • Guide monkey astronauts with state-of-the-art equipment

Additional information and assets:

About Studio Gauntlet

The team found each other through the university of Trondheim and the startup community there. Alex and Christer, the founders of the studio, both studied together to become industrial designers, they both made concepts that aimed at promoting cooperative and social gaming. A team of 2 quickly became a team of 4 with a grand vision to become the greatest Nordic game development studio for social local co-op games!

About Crunching Koalas

Crunching Koalas is a Warsaw-based studio that focuses on bringing exceptional games to console players across all platforms. Their portfolio includes critically acclaimed titles like Thronebreaker: The Witcher Tales, Darkwood, This War of Mine: Complete Edition and Frostpunk: Console Edition.

______________________________________________________________________________

Trondheims basert Studio Gauntlet lander avtale med internasjonal utgiver og bekrefter at Bonkies, et lokal flerspiller spill, kommer til konsoller og PC sommeren 2020!

Trondheim, Norge – 13ende Mai – Studio Gauntlet gjør seg klare for å ta Bonkies ut til publikum på både PC og konsoller. Bonkies ble vist frem ved Microsoft ID@Xbox da de fremhevet utvalgte spill som skulle komme til Xbox i år. Det kan nå bekreftes at ved siden av Xbox one vil Bonkies også komme til Nintendo Switch, Playstation 4 og PC denne sommeren! 

Se den nye traileren til spillet her: https://www.youtube.com/watch?v=X1rl95N1VnA

Crunching Koalas, et Polsk spillstudio som utgir og utvikler spill, vil utgi Bonkies. Utgiveren har tidligere jobbet med internasjonalt anerkjente titler som Darkwood, Thronebreaker: The Witcher Tales and Frostpunk, og dette vil være deres første ikke-Polske prosjekt. 

“Vi er kjempeglad for å jobbe med Crunching Koalas, ikke bare for hjelp til markedsføring delen og finansiell støtte, men også fordi de er kjempe flinke på å oversette spill til konsoller. Dette kan være en lang og teknisk prosess, men med deres know-how får vi verdien av å lære å gjøre dette selv med hjelp av et erfarent team.”
Lise Hagen Lie, Daglig Leder, Studio Gauntlet. 

Bonkies er også det eneste norskutviklede spillet som deltar ved Digital Dragons Indie Celebration, en webbasert kuratert spillfestival fra 13ende til 15ende Mai. I denne perioden kan en prøve en demo av Bonkies gratis.

Om Bonkies

I Bonkies tar du kontrol av en (tilstrekkelig) godt trent ape, utstyrt med en robot arm og en jetpack. Spillet tar spilleren på en reise gjennom byggeplasser på flere planeter og måner i solsystemet vårt. Her må spillerne samarbeide for å stable byggematerialer så de er innenfor et omriss innen tidsfristen. For å gjøre dette må spillerne bruke spesielt utviklede blokker for å håndtere de utenomjordiske (og ofte fiendtlige) forholdene. De fysikkbaserte oppgavene kan løses enten i enspiller kampanjen eller i en gruppe på 2, 3 eller 4 spillere. 

I Bonkies kan en prøve både enspiller og flerspiller kampanjer med håndlagede nivåer som krever smidighet, snartekning, koordinasjon og planlegging for å løse i tide. Spillerne kan velge karakterer fra en variert gruppe aper (og noen andre typer dyr). Spillet er en utfordring, men er først og fremst et letthjertet spill i konstruksjon og lokal flerspiller sjangeren.

Nøkkelfunksjoner i spillet:

 • Bygg og ved uhell ødelegg stablede blokker med fysikkbaserte mekanikker
 • Ha det gøy med opptil 3 venner eller alene i enspiller og flerspiller kampanjene
 • Reis til ytterkantene av solsystemer og besøk planeter som Mars og dvergplaneten Pluto. 
 • Utfordre deg selv med de håndlagde oppgavene
 • Bruk et spekter av spesielle blokker for å fullføre oppgavene

Mer informasjon og bilder/video:

– Screenshots: https://bit.ly/Bonkies_Screenshots
– Bannere:  https://bit.ly/Bonkies_Banners
– Trailer video:
YT:  https://youtu.be/2qDCc2K7Ro4
– Demo og spill URL: https://store.steampowered.com/app/889260/Bonkies/ 
– ID@Xbox Video : https://youtu.be/RCQYVKyaOH8?t=327
– Utvikler: Studio Gauntlet https://studiogauntlet.com/
– Utgiver: Crunching Koalas http://crunchingkoalas.com/

Om Studio Gauntlet

Teamet fant hverandre ved NTNU og grunder miljøet der. Alex og Christer, grunnlegerne av studioet, studerte sammen for å bli Industrielle Designere. Sammen lagde de konsepter som promoterer samarbeid og sosiale spill. Teamet på 2 ble raskt 4 med en visjon om å lage solide spillkonsepter basert i Industriell Design prinsipper!

Om Crunching Koalas

Crunching Koalas er et Polsk spillstudio som fokuserer på å få eksepsjonelle spill til alle plattformer og konsoller. Deres portefølje inneholder internasjonalt anerkjente titler som Thronebreaker: The Witcher Tales, Darkwood, This War of Mine: Complete Edition og Frostpunk: Console Edition.